امارات متحدهٔ عربی

 

امارات متحدهٔ عربی (به عربی: الإمارات العربيّة المتّحدة)، (مخفف انگلیسی: UAE) که معمولاً امارات نامیده می‌شود، کشوری در غرب آسیا است که در شرق شبه‌جزیرهٔ عربستان قرار دارد و با کشورهای عمان و عربستان سعودی مرز مشترک دارد و از طریق خلیج فارس با قطر و ایران مرز دریایی دارد.

امارات متحده عربی، اتحادی از هفت شیخ‌نشین کوچک به نام‌های ابوظبی، دبی، شارجه، عجمان، فجیره، راس‌الخیمه و ام‌القوین است که پایتخت این کشور ابوظبی است.دبی - دومین شیخ نشین امارات متحده که به لحاظ تجاری و جمعیتی اهمیت دارد، امیرنشین دبی است که از جنبۀ جمعیتی، پر جمعیت‌ترین شهر امارات و از بعد تجاری، شهر بندری و پر رونق امارات متحده و منطقه آزاد تجاری به شمار می‌آید.

هر یک از این ۷ امیرنشین از استقلال برخوردارند، اما یک امیر موروثی به عنوان حاکم کشور ایفای وظیفه می‌کند و شورای عالی حکام که متشکل از هفت امیر است، رئیس دولت و کابینه را انتخاب می‌کند.

پادشاهی مطلقهٔ فدرال در جنوب‌غربی قارهٔ آسیا و در شرق شبه‌جزیرهٔ عربستان، در منطقه خاورمیانه است که از جنوب و غرب با عربستان سعودی، از شرق با عمان و از شمال با خلیج فارس همسایه است.

مساحت

83،600 کیلومتر مربع

جمعیت

9،56 میلیون نفر

پایتخت

ابوظبی | Abu Dhabi

تولید ناخالص داخلی

779،2346 تریلیون دلار
(2022)

پول ملی

درهم امارات | AED

ذخایر نفتی و تولید امارات متحده عربی

اقتصاد امارات متحده عربی از زمان شکل گیری خود در سال 1971، به منابع نفت و گاز وابسته بوده و بخش نفت و گاز آن، 30 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل می دهد.  ذخایر اثبات شده نفت امارات متحده عربی ژانویه 2021 برابر با111  میلیارد بشکه نفت خام می باشد.

دولت ابوظبی بواسطه ی شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک) عمدتاً درآمدهای خود را از صنایع نفت و گاز به دست می آورد. 60 درصد از تولید ناخالص داخلی امارات به بخش های ثانویه همچون صنایع پتروشیمی، ساخت و ساز، تعمیرات کشتی، نساجی و غیره اختصاص دارد.

امارات در سال 2019 روزانه 4 میلیون بشکه نفت و مایعات دیگر تولید کرد که از این میزان حدود 3.1 میلیون بشکه در روز نفت خام و مابقی مایعات غیر نفت خام (میعانات گازی، مایعات کارخانه گاز طبیعی و ...). امارات پس از عربستان سعودی و عراق سومین تولیدکننده بزرگ نفت در اوپک در سال 2019 بود.

تولید نفت خام امارات در ژوئیه سال 2022 روزانه 3،08 میلیون بشکه ثبت شده است. همچنین در سال 2021، مصرف داخلی نفت خام در امارات حدودا برابر با 800 هزار بشکه در روز می باشد.

امارات متحده عربی قصد دارد ظرفیت تولید نفت خام را از 3.5 میلیون بشکه در روز به 5 میلیون بشکه در روز تا سال 2030 افزایش دهد، اما با چشم انداز محدود برای اکتشافات بزرگ، افزایش تولید در امارات منحصراً با استفاده از روش های ازدیاد برداشت (Enhanced Oil Recovery (EOR)) با استفاده از فناوریهای نوین برای بهره‌وری بیشتر در برداشت از ذخایر نفتی موجود در ابوظبی امکان پذیر می باشد.

واردات و صادرات نفت خام امارات متحده عربی

امارات یکی از صادرکنندگان عمده نفت خام با صادرات بیش از 2.3 میلیون بشکه در روز در سال 2021 بشمار می آید. بازار اصلی نفت خام امارات، آسیا (96٪) و پس از آن آفریقا (2٪) و سایرین (2٪) است.

بازار داخلی امارات متحده عربی برای پاسخگویی به تقاضا برای برخی فرآورده های نفتی به واردات متکی است. بیشتر واردات نفت امارات متحده عربی شامل نفت کوره همراه با واردات محدود بنزین و گازوئیل (نفتگاز) می شود.

8،200 میلیارد مترمکعب
(2021)

54.4 میلیارد مترمکعب
(2021)

69.4 میلیارد مترمکعب
(2021)

7،849 میلیون مترمکعب
(2021)

صنایع پایین دستی و میان دستی نفت و گاز در امارات متحده عربی

امارات متحده عربی دارای زیرساخت های نفت و گاز توسعه یافته ای است از جمله خط لوله برای صادرات به بازارهای جهان؛ آخرین خط لوله صادراتی که در سال 2012 شروع به کار کرد، خط لوله نفت خام ابوظبی (ADCOP) است که 380 کیلومتری از حبشان تا فجیره امتداد دارد. فجیره در حال تبدیل شدن به یک هاب مهم در زنجیره تامین نفت و گاز است. پایانه صادراتی فجیره دومین بندر بزرگ بانکرینگ در جهان است که ظرفیت تخلیه و بارگیری آن 2 میلیون بشکه در روز را دارد.

ترمینال صادراتی فجیره که در حال حاضر دومین بندر بزرگ بانکرینگ جهان است، در سال های آینده قابلیت ذخیره سازی خود را به طور قابل توجهی گسترش خواهد داد. برنامه های توسعه ترمینال شامل چندین واحد ذخیره مخازن خصوصی جدید است که ظرفیت پیش بینی شده 42 میلیون بشکه تا سال های آینده نزدیک دارند. پس از تکمیل برنامه توسعه، تاسیسات ذخیره سازی زیرزمینی فجیره که متعلق به شرکت نفت دولتی ابوظبی (ADNOC) بوده قادر به ذخیره سه نوع مختلف نفت خام است که این موضوع به ADNOC انعطاف پذیری بیشتری برای صادرات نفت خام از طریق پایانه نفتی فجیره می دهد.

امارات متحده عربی دارای چهار پالایشگاه نفتی است که بزرگترین آنها پالایشگاه «روِیس» (Ruwais) است. در حال حاضر، ظرفیت پالایشگاه رویس برابر با 817 هزار بشکه در روز می باشد. طبق اعلامیه شرکت ADNOC در  ماه می 2018، این شرکت برنامه‌ دارد پالایشگاه Ruwais را به بزرگترین مجموعه پالایشی و پتروشیمی جهان تا سال 2025 با افزایش 65 درصدی ظرفیت پالایشی آن برابر با 1.5 میلیون بشکه در روز تبدیل کند. در سال 2016، ظرفیت تولید ادنوک (ADNOC) برابر با 4،5 میلیون تن در سال بوده و با این توسعه که شامل طرح ساخت کراکر خوراک مخلوط است، ظرفیت تولید ADNOC سه برابر شده و به 14.4 میلیون تن در سال خواهد رسید.

علاوه بر این، امارات قصد دارد در پالایشگاه جدید فجیره با ظرفیت 250 هزار بشکه در روز سرمایه‌گذاری کند که بر تولید سوخت کشتی ها مطابق با مقررات سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO ) برای محدود سازی گوگرد سوخت کشتی ها متمرکز است.

111 میلیارد بشکه
(ژانویه 2021)

3.083 میلیون بشکه در روز
(ژوئیه 2022)

797.546 هزار بشکه در روز
(دسامبر 2020)

2.3 میلیون بشکه در روز
(دسامبر 2021)